Посещението ми в манастир "Св. Никола", с. Калугерово.

Реших постовете от пътуванията ми по време на куриерската практика да не са подредени хронологично. Разказвам ви това, защото споменът е най-пресен и защото всичко беше някак специалнo. Не забравяйте да кликвате на снимките, blogger не скапва качеството, както facebook. (:




Датата беше 26 Юни, Сряда, като аз бях на разнос по селата в района и Калугерово ми беше останало последно, преди да се кача на магистралата към Shell-овете при пазарджишкия McDonalds. Работата ми в Калугерово беше свързана с доставка на обувки, до някоя си г-жа Я. Станева с адрес "манастир Св.Никола, до с. Калугерово". Когато обаче позвъних на посоченият телефон се чу познатото "Телефонът на абоната се намира.." Оттук започва и моя разказ.



Когато пристигнах в Калугерово отидох директно в магазина, където оставям писмата на нашата пощальонка, с надеждата тя да ми даде нужната информация. Когато имам доставки из селата и телефона/адреса са грешни, винаги разчитам на нашите пощальони там, защото те се познават с всички в селото. Но хоп, греда първа - жената ми каза, че не знае такава персона да живее нито в селото, нито в манастира. Реших (както често в такива случаи) да отида на мястото на адреса, с надеждата да открия клиента там, пък ако не - ще имам прекрасното оправдание да разгледам манастир, в който не съм бил досега.

Пътят до там беше тесен, но добре асфалтиран, като по табела разстоянието се водеше 2км. Манастира е разположен в подножието на близкия хълм, като буйната растителност там пречи да се забележи от по-рано.



Зданието е в типичния възрожденски стил, с каменна ограда и големи, старинни порти. Веднага забелязах една странна на вид чешма и каменна плоча, каквито слагат на историческите обекти. Според нея през 1876г. тук е идвал Г. Бенковски с цел организиране на революционни комитети из околните села:

















С радостна стъпка, причинена от въздействието на мястото където попаднах, аз прекрачих входа. Двора беше просторен, като си личеше, че в манастира живеят хора (или човек) и всичко се поддържа. Вляво бяха манастирските покои, а в дясната част се извисяваше църквата.





Докато още попивах всичко с поглед, сякаш забравил защо съм тук, отляво изневиделица ми се появи човек с прошарена коса и брада, облечен скромно и целия в черно, с малко дървено кръстче на врата и лъхащ отвсякъде на духовност. Представи ми се като игумена на манастира. След кратък разговор и след като и аз му обясних защо съм тук, той ми даде ясно да разбера, че откакто е игумен (около 3 месеца) живее в манастира абсолютно сам и нито е виждал, нито познава жена с името Я. Станева. Греда втора. И последна. Намирах се в двора на манастир, в който някога е стъпвал Бенковски (според по-късната историческа справка - и Волов) и веднага започнах да задавам въпроси. Игумена изглеждаше много горд човек, но определено не беше от хората, които могат да ти разказват с часове и ми отговаряше вежливо, но някак умерено. На въпроса ми откога съществува манастира, отговора беше показателен: "Има-няма 1000 години". Както по-късно проверих, данните за съществуването на манастира наистина са около 11-13в. Зачекнах и темата за плочата отпред и тук научих неща, които не бяха споменати в нея и както разбрах по-късно - в интернет също. През 1876г. революционните срещи на целия окръг се състояли долу в селото, но хората научили, че имат предател сред редиците си. Затова шепа отбрани започнали да се събират в манастира, начело с Бенковски и Волов, като тук е идвал дори самият Васил Левски.




Манастирът е опожаряван през 15в. Дейността в него се възобновява някъде около 17в. като се изгражда и килийно училище. Споменат е няколко пъти и в "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов. Според него, през месец Юли 1871г. Васил Левски основава тук революционен комитет в състав Иван и Никола Ръжанкови, йеромонах Кирил Слепов (тогавашният игумен на манастира) и учителя Теофил Бейков. По-късно, през 1876г. те, заедно с дейците от околните села, полагат клетва пред кръста на отец Кирил и револвера на Бенковски. 19 калугерци са участвали в "Хвърковатата чета" по-късно.

Чешмата в двора с плоча в памет на загиналите в боевете на Априлското въстание


Попитах игумена дали мога да се разходя из двора, да поснимам и той учтиво ми обясни, че всичко е на мое разположение. Тук държа да отбележа, че човекът се качи някъде нагоре по стълбите и изчезна почти внезапно, както се беше появил, като не го видях повече. На излизане се опитах да го повикам за да му благодаря и да си вземем довиждане, но той мистериозно не се появи.



Паметник на отец Кирил, който след убийството на Бенковски е заловен и изтезаван в софийската "Черна джамия". Половината му брада и мустак са оскубани и на врата му е била окачена торба с отрязаната глава на войводата. По-късно лежи в цариградската тъмница рамо до рамо с Кирил Ботев, Стоян Заимов и Никола Обретенов и почива година след потушаването на Априлското въстание. Поклоних се пред паметника, пазещ едва дребна частичка от величието и героизма на този българин.

И безспорно перлата на манастира - римска колона, датираща от 351г. сл. Хр. като по нея има надписи от времето на император Константин, Юлиан и Хонорий, от така-наречения "Траянов друм"

Църквата "Св. Никола Мирликийски" и римската колона под нея
Едно от старите здания в отсрещната част на манастирския двор


Тази я заснех на тръгване отвън, от мястото където бях паркирал колата


Подобни места ми дават невероятна муза. Буквално още докато разглеждам и снимам си представям как ще изглежда бъдещия пост и как ще опиша преживяното. В манастира изгубих близо час и сега се радвам, че този ден не беше толкова натоварен, иначе определено нямаше да успея да снимам всичко. Очаквайте още скоро :))


P.S. - А ако някой се чуди какво е станало с поръчаната куриерска пратка - г-жа Станева не си я потърсила нито при нас, нито като я върнахме към София :))

2 comments:

  1. Може обувките да са били дарение за манастира?

    ReplyDelete
  2. Изключено е.. обувките бяха размяна, т.е. госпожата трябваше да ми върне стари, а аз да й дам новите.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...