Първа национална изложба на българския комиксВ началото се чудех дали да посвещавам пост в блога на това събитие. След като поснимах доста, първоначалната ми идея беше да кача снимките само във фейсбук страницата. Но тъй като и без това си бях извадил доста имена, реших че за събитие от такъв ранг все пак си струва. Искам и да поясня, че самият аз нямам особена комикс култура, тъй че ще акцентирам главно върху снимките и впечатленията си като един обикновен посетител на изложбата. Под това имам предвид, че съм снимал според своите интереси и това, което е грабнало окото ми, като в същото време може да съм подминал доказан български комикс или художник.

А относно самата изложба - специална е, защото е първата по рода си. Организирана е от Съюза на българските художници и художниците от легандарното списание "Дъга". Открихме я в сградата на СБХ (ул. Шипка 6, зад СУ), като тя помещаваше два обширни етажа. Изложените фрагменти от комикси са подредени хронологично, като на първия етаж са разположени тези от отминалия 20-ти век, а на втория са съвременните - тези от 21-ви. На първия етаж видях няколко, които предизвикаха страшно мили спомени в мен, като дори се учудих колко добре се бяха запечатали в съзнанието ми. Говоря за герои като Хитър Петър (на Венелин Върбанов - Хари) и Чоко и Боко (на Румен Петков). Видях и доста други, за които само бях чувал. А на втория етаж направо се захласнахме. Лично аз нямах представа за съвременните творби на българските художници в комикс жанра. Силно се надявам тази изложба да има такъв ефект, какъвто имаше върху мен. Със сигурност това е идеята й.
По време на обиколката си извадих няколко заглавия, които да си набавя по един или друг начин. Ето ги и тях:

"Въстанието на Асеновци"
Константин Георгиев - КОКО
"Елемаг: Войнът на хан Тервел"
Христо Кърджилов
"Неуловимият"
(Левски)
Владимир Коновалов
"Билбо Бегинс или дотам и обратно"
Сотир Гелев (по Толкин)
"Хотел 'Мистериозно' "
Димитър Стоянов - Димо
поредицата "История на България"
Владимир Димитров

"Изгубеният свят"
Ивайло Иванчев (по Артър Конан Дойл)
  
Сега следва и снимковия материал. Ъгъла на снимане ми беше доста неудобен, поради различната височина на творбите, а стъкленото покритие пред всяка от тях допълнително влошаваше положението. И все пак - можете да кликвате на снимките за по-голям размер. Поствам ги по реда, в който ги видях:


Първия етаж на галерията.


На този комикс беше посветено значително място. А на темата аз съм посветил значително място в сърцето си.
Художника е Сотир Гелев.

И карта на Средната земя, отново от него.
"История на България - Едно пътуване в миналото"
Художник: Владимир Димитров.

Галерията на втория етаж. Тук имаше и прозорци, което усилваше отблясъците. 


Художник: Евгений Йорданов

"Тримата мускетари"
Евгений Йорданов

Художник: Станислав Андреев - Тангра


Художник: Пенко Гелев

проект "Humpty Dumpty"
Художник: Ангел Ангелов
"Аркана"
Художник: Виктор Кълвачев
 изд. Foundation 9 entertainment

"Wanderers"
http://wanderers.ragika.net/
Това е официалния сайт, където можете да прочетете историята на комикса и самия него - безплатно.

И пак от "Wanderers"

И нещо, което много ме заинтригува, защото беше нарисувано в любимия ми комикс стил. Заглавието е "The Savior" (Художници: Ивайло Иванчев и Теодор Манолов) и е създаден по едноименния американски филм, 2013г.


"The Savior"И последното нещо, което видяхме на излизане ни развесели много - графичния "трагикомикс" на  писателя Георги Господинов и сценографа Никола Тороманов, озаглавен "Мухата"

P.S. Под заглавията на комиксите съм записал единствено имената на художниците. Предполагам е ясно, че зад създаването на един комикс често има и други имена или издателства.


4 comments:

 1. Кълвачев, Ангелов и Велев силно ме впечатлиха. В съвременния комикс туширането и най-вече оцветяването, което е почти изцяло дигитално, са от адски сериозно значение, а при тях ми се струват на ниво.

  У нас има супер талантливи художници, просто няма пазар за нещата, които правят, дори да имат гениални идеи и талант. Жалко, но факт. Има шанс да успеят на запад, тъй като съм чел къде-къде по-грозни неща от хора, които са публикували в Marvel и DC. А и щом Alex Maleev е успял, не виждам проблем и други българи да успеят.

  Благодаря за снимките, защото едва ли ще мога да отида, но все пак имам интерес към темата!

  ReplyDelete
 2. На 25ти изложбата продължава към Сливен. Доколкото знам имат покана от още градове, тъй че не губи надежда :)

  Ако искаш да ти изпратя снимките в оригинален размер, има и 2-3, които не съм публикувал?

  ReplyDelete
 3. Nqmashe li gi Trimata glupaci na Donio Donev? Tova e nai-emblematichniqt bulgarski komkis :)

  ReplyDelete
 4. И аз се сетих за тях по едно време, но не ги видях. Иначе те също са част от детството ми :)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...